Schotland, de mooiste bestemming die er is

Schotland mijn thuisland

Mijn naam is Gea Broenink en sinds 1998 reis ik naar o.a. Schotland. Dit land heeft mij echt in z’n greep. Voor mij is er nauwelijks een mooiere bestemming. De grote verscheidenheid in landschap, en de cultuur en sfeer vind ik iedere keer weer een belevenis. Het glooiende landschap in het zuiden van Schotland met zijn oude stadjes, maar ook de heidevelden en de snelstromende rivieren geven mij altijd weer dat speciale ontspannen gevoel.

Centraal Schotland

In het centrale deel van Schotland, waar het merendeel van de vijf miljoen inwoners woont, geniet ik van de historische steden die rijk zijn aan kunst, cultuur en industrieel erfgoed. Festivals, musea, parken en een enorme keuze aan nostalgische, maar ook moderne winkels, in nauwe straatjes of aan brede stadsboulevards. Bovendien maken het lekkere eten en drinken in een pub een bezoek aan Edinburgh of Glasgow altijd speciaal.

Highlands

Richting de Highlands zie je de verandering van het landschap. Magische landschappen in de vorm van de ben’s (bergen), glen’s (valleien), lochs (meren) en rotsachtige kusten wisselen elkaar af waarbij u zich verbaast over de onherbergzaamheid.

Op de Grand Tour Schotland bezoeken we ook Orkney, een eilandengroep ten noorden van het Schotse vasteland. Deze eilanden tonen de geschiedenis in de vorm van 5000 jaar oude nederzettingen en steencirkels.

Als we daarna naar de westkust vertrekken zien we de verandering in het landschap. Het wordt ruiger en onherbergzamer door de steile granieten rotsformaties die zich uitstrekken tot aan de Atlantische Oceaan.

Soms een stevige wandeling en een bijzondere plek om te lunchen of te fotograferen maken een dag in de Highlands compleet.

De Hebriden

Vanaf de vissersplaats Ullapool vertrekken we per veerboot naar de Buiten Hebriden. Lewis en Harris kenmerken zich door de turfwinning en het befaamde Harris Tweed. In het moorlandschap, met hier en daar een zgn. Blackhouse, waant u zicht ver terug in de tijd.

Een bezoek aan Skye is altijd een feestje. Prachtige natuur en imposante bergen hebben al veel kunstenaars geïnspireerd.

Na een bezoek aan Glasgow, de grootste stad van Schotland, verlaten we dit schitterende land.

Mooi van voor- tot najaar

Iedere maand heeft in Schotland zijn eigen bekoring. In mei bloeit de gaspeldoorn uitbundig, de rododendrons in juni, de prachtig verzorgde hanging baskets in dorp en stad in juli, in augustus de heide en september met de bonte kleuren van varens en berken die de herfst aankondigen.

Waarom Schotland

Er is ongelofelijk veel te vertellen over de geschiedenis van dit voormalig koninkrijk. Een geschiedenis die nog zeer tastbaar is in de vele prachtige kastelen en andere bijzondere gebouwen en musea die Schotland rijk is.

De gastvrije Schotten met hun zelfspot, muziek en tradities geven me altijd weer het bijzondere gevoel van welkom te zijn.

Deze Grand Tour van Schotland is voor mij de meest complete reis om Schotland te leren kennen, te beleven en daarvan te kunnen genieten. Gaat u met mij mee? U kunt hier de reis bekijken en boeken.

2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u altijd op de hoogte blijven? Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief