Wandelen in Schotland; een geweldige ervaring

We gaan naar Schotland

Vandaag is het zover, ik voor het eerst mee met een 10-daagse busreis naar Schotland. Het is geen gewone busreis. Samen met nog 39 andere personen gaan we daar ook wandelen. Ik heb geen idee wat te verwachten van zowel de reis als de bestemming Schotland. Spannend. We gaan het zien.

Ik stap op in Utrecht en maak daar kennis met nog 8 medereizigers. De bus is precies op tijd en de chauffeuse en tevens reisleidster voor deze reis, Carin, is ook de bedenkster en samenstelster van deze vakantieformule.

Liedjes zingen…

We maken de oversteek met de boot van IJmuiden naar Newcastle en de volgende ochtend zijn we op tijd van de boot af en gaan we via Hadrians wall,  Gretna Green en Loch Lomond richting Oban waar we de eerste 3 nachten zullen verblijven. Tijdens de rit horen we van Carin dat we ook liedjes gaan zingen en worden de blaadjes met de eerste teksten rondgedeeld? Ik was hier nogal sceptisch over maar al snel blijkt dat elk nummer iets te maken heeft met de plek waar we naar toe gaan. Een ontzettend leuke manier om iets over die plek te leren en het lied te leren kennen dat daar mee te maken heeft.

Fantastische wandelingen en bezienswaardigheden

Vanuit Oban hebben we schitterende wandelingen gemaakt op het eiland Kerrera, 19 km, de eilanden Mull en Iona, 10 km en Glenfinnan, 9 km. Bij deze laatste wandeling zie je het beroemde viaduct met 21 bogen waarover de Zweinstein Express reed uit de Harry Potter serie. Carin heeft er voor gezorgd dat we er precies op tijd stonden toen de trein langs kwam. Daarna rijden we naar Perth via de mooiste vallei van Schotland, de vallei van Glencoa. Hier zullen we de volgende 4 nachten verblijven.

Dankzij Carin weten we nu dat het nummer Mull of Kintyre van Paul Mccartney gebaseerd is op dit eiland want hij komt heel erg graag in Schotland.

Vanuit Perth gaan we een dag naar het mooie en gezellige Edinburgh en maken we mooie wandelingen in de Trossachs met boswachter Arthur,  een ongelooflijke mooie en leuke ervaring, ca, 9 km, het Tay Forest Park, ca. 9 km en bezoeken we ook het gezellige plaatsje Pitlochry en de whisky distilleerderij van Blair Athol. Het regende in de ochtend en Carin heeft kunnen regelen dat het programma omgegooid kon worden zodat we een mooie, droge wandeling hebben kunnen maken.

Weer naar huis

Deze reis is werkelijk voorbij gevlogen en ook de terugreis van Newcastle naar IJmuiden verliep weer vlekkeloos. Schotland heeft me enorm verrast. Wat een ontzettend mooie en afwisselende natuurschoon. Dat had ik niet verwacht. Prachtige bossen, watervallen, ruige bergen, weilanden en heel veel water.

Carin  weet ongelooflijk veel te vertellen over  Schotland en ze heeft ons ontzettend veel geleerd. Ook heeft ze alles voor ons op papier gezet zoals bijvoorbeeld hoe een Schot een kilt aantrekt, hoe uiteindelijk de Schotse vlag is ontstaan die ze nu hebben. Zelfs hele boekjes met de Koningen en Koninginnen van Groot Brittannië en de helden van Schotland heeft ze voor ons in elkaar gedraaid en overal waar we komen heeft ze wel kaarten en plattegronden van voor ons. Ook de route naar het voetveer in Oban heeft ze helemaal opgetekend op straat en tijdens de wandeling ook overal herkenningstekens aangebracht zodat je niet verkeerd kunt lopen.

Omdat ze heel veel verteld horen we ook vaak de woorden bla die bla. Evenals de uitspraak hu peerd als ze af en toe flink op de rem moest.

Waarom een wandel busreis maken met Oad

Het heerlijk achterover leunen en genieten tijdens de busritten.

Het feit dat je, bij de meeste wandelreizen, meerdere nachten in 1 hotel verblijft.

De afwisseling van het wandelen in de natuur met de overige bezoeken aan stadjes, boottochten maken en de whisky distilleerderij.

Echt nergens aan hoeven te denken want dat wordt voor je gedaan. Carin weet echt wat ontzorgen is.

Genieten van de andere deelnemers en hun verhalen en gezelligheid.

De jongste reiziger in onze groep was 45 jaar en de oudste was 81 jaar. De wandelreizen zijn dus echt voor alle leeftijden geschikt.

Voor belangstellenden van een wandelreis in Groot Brittannië; de zwaarste is Noord Engeland, dan Schotland en dan Zuid Engeland. Volgend jaar is het ook mogelijk een wandeling in Wales te maken. Bekijk hier de Wandelreis Schotland voor meer informatie over het programma.

Voor mij is een wandelreis met Oad zeker voor herhaling vatbaar en ik kan het iedereen aanraden!

Greet Ruumpol, VakantieXperts de Planeet

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u altijd op de hoogte blijven? Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief