Wandelen in Ierland

Wandelen is iedere keer een belevenis!

Mijn wandelpassie is begonnen toen ik voor stage in Schotland verbleef; een heel klein dorpje midden in de Schotse Hooglanden. Mijn vrije tijd bracht ik vooral door met  wandelen in de prachtige omgeving met bergen, bossen, riviertjes, een verlaten kasteel en de oorverdovende stilte. Als ik aan deze indrukwekkende ervaring in Schotland terug denk, kan ik nog steeds heel blij worden.

Wandelen is iedere keer een belevenis. Al wandelend kom je elke keer voor verrassingen te staan. Een onverwacht schitterend uitzicht of een riviertje die je steen voor steen moet oversteken. De frisse buitenlucht geeft het ultieme outdoor gevoel.

Nu vele jaren later heb ik het geluk dat ik van mijn hobby mijn werk kon maken. Van Oad mocht ik in 2011 een wandelreis in Schotland in elkaar zetten; een afwisseling van wandelingen en excursies.  Dit is een hele leuke formule, waarbij je het echte “outdoor gevoel” ervaart. Daarnaast is  er ook nog tijd  voor bezoek aan dorpjes, kastelen en tuinen. Door het enthousiasme van de wandelaars zijn er inmiddels ook wandelreizen in Noord-Engeland en Zuid-Engeland.

Nieuw: wandelen in Ierland.

Wandelen is hot! Onze wandelgasten vragen om nieuwe bestemmingen. “Ik zou nog eens graag in Ierland wandelen!” heb ik vaak gehoord tijdens mijn wandelreizen. Begin dit jaar kreeg ik dan ook samen met mijn collega Albert Otten de vraag om voor Oad een wandelreis in Ierland uit te zetten.

Een geweldige uitdaging, maar ook een hele puzzel. Wat zijn leuke wandelroutes en bezienswaardigheden? Kunnen we er de bus parkeren en zijn er aan het begin van de wandeling ook toiletten?  Is er een mooi evenwicht in het programma? Allemaal zaken waar je aan moet denken.

Na tips van het Iers verkeersbureau en vele wandelboeken te hebben geraadpleegd is er een draaiboek gemaakt met een mogelijk programma en wandelroutes. Vol goede moed gaan we op reis naar Ierland om de wandelreis voor te bereiden.

Vanuit Pembroke in Wales varen we per Irish Ferries naar Rosslare. Vanaf de boot is de steile hoge kust van Ierland al te zien. “Ierland is net een soepbord”, zegt Albert. “De randen van de kust zijn hoog en het land wat er tussen ligt is iets lager”, legt hij uit. Ik vond dit soepbord van Albert een mooie vergelijking. “Die houden we erin, Albert!”, zei ik.

De volgende dag beginnen we in Lismore in County Waterford. In de Tourist Office ontmoeten wij de aardige Alice O’Donoghue. Wij leggen haar onze wandeling voor die we in een boek gevonden hebben. “A lovely walk, but I’ve got a better one for you!” Ze springt bij ons in de auto en wijst waar we naar toe moeten rijden. Via een slingerende route langs het schilderachtige Lismore Castle komen we bij een bos. Enthousiast neemt Alice ons mee en vertelt de huiveringwekkende geschiedenis van de bewoners van het kasteel en de omliggende ruïnes. Verhalen vertellen kunnen de Ieren als de beste, dat zullen we later op onze reis nog een aantal keer tegenkomen. Albert en ik kijken elkaar aan en besluiten: “Dit wordt onze eerste wandeling van deze reis”. Alice lacht tevreden en terwijl we naar de auto lopen zegt ze: “You just need walks with a WOW-factor!”.

Vol enthousiasme rijden we Ierland verder in op weg naar de westkust. Ierland is een vrij klein eiland, maar het landschap is afwisselender dan vele grote landen. Het landschap varieert van landelijke weiden doorsneden door rivieren tot ontoegankelijke veenmoerassen, lage heuvels en spectaculaire bergen die in hoge ruige kliffen in zee uitkomen.

Aan de westkust maken we prachtige wandelingen in het Killarney National Park, aan de kust bij de Ring of Kerry, de beroemde Cliffs of Moher en in het maanlandschap van The Burren. Iedere keer bij een nieuwe wandeling zijn we benieuwd of het zo is als we het van te voren hadden voorgesteld. De wandelingen zijn gemiddeld acht kilometer waar je zeker toch wel twee en een half uur over doet. Niet dat de paden zo zwaar zijn, maar ook vooral om stil te staan en te kijken hoe adembenemend mooi het is. We willen ons niet haasten, maar echt genieten van de natuur om ons heen.

Wandelreis Ierland

Een grote verrassing was de wandeling van The Burren in het noorden van County Clare. Al vanuit de auto was het alsof je door een maanlandschap rijdt. The Burren is een kalksteenplateau die door ijsvorming, wind en regen is gevormd. De beroemde schrijver Tolkien werd door het landschap van The Burren geïnspireerd voor het schrijven van “Lord of The Rings”. Wat bijzonder om hier te mogen wandelen! Bovenop Abbey Hill hebben we een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan. Al zittend op een grote steen, schonken wij ons zelf uit de thermoskan een kop koffie in en verzuchten: “Wow!”

Onze reis sluiten we af aan de oostkant van Ierland. Voordat wij een bezoek aan de hoofdstad Dublin brengen wandelen we op het Howth schiereiland. Hier kan je prachtig wandelen langs een hoge kust. Ten zuiden van Dublin liggen de betoverende Wicklow Mountains; een bergketen die ouder is dan de Himalaya en de Alpen. Een wandeling bij Glendalough door het stille bos en langs de beroemde kloosters zorgen ervoor dat lichaam en ziel kalmeren. Wat is Ierland een heerlijk land om te wandelen!

Op de ferry vanuit Dublin kijken we met een kop hete koffie naar de kustlijn van Ierland die langzaam steeds vager wordt. “Dag Iers soepbord!”

Ga mee wandelen in Ierland met Oad.

Ierland heeft eigenlijk alles te bieden wat een wandelreis een groot succes maakt: gezelligheid, sfeer, prachtige natuur en een reis met gelijkgestemden.

Ierland maakt op de bezoeker een prettig ouderwetse indruk; het levenstempo ligt er lager dan in veel andere landen. Bovendien staan de Ieren altijd klaar voor een praatje, een lied of een biertje.

Bij deze wandelreis hebben we geprobeerd een goede balans te vinden tussen bezichtigingen, geschiedenis, natuur, niet te lange afstanden (zes tot acht kilometer). We willen u natuurlijk zoveel mogelijk laten zien van Ierland.

Al wandelend ervaar je een land veel anders dan als je er alleen doorheen rijdt. Met wandelen voel je de natuur en de geschiedenis van een land. Bovendien is wandelen gezond en goed voor je humeur.

Naast wandelen in Ierland kun je ook: Wandelen in Schotland, wandelen in Noord-Engeland en wandelen in Zuid-Engeland. Ga met Oad mee wandelen op de Britse eilanden. Jolly good!

Bekijk hier al onze wandelreizen naar Duitsland, Oostenrijk, Italië, Spanje, Noorwegen, Groot-Brittannië en Ierland

 

14 Comments
    • Oad
    • Oad

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u altijd op de hoogte blijven? Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief