Noorwegen: ontdek de ruige natuur op zijn mooist!

Op weg naar Noorwegen

Om 04:15 uur gaat mijn wekker en is de dag aangebroken dat ik met Oad op een 10-daagse studiereis naar Noorwegen mag. Om 06:05 uur stap ik in Drachten in een bus van Oad en om 09:00 uur ben ik in Zeddam, de verzamelplaats waar alle bussen van Oad samenkomen. Hier vindt een herverdeling van koffers en mensen plaats. In de koffiezaal van hotel/restaurant Ruimzicht ontmoet ik al de eerste medereizigers. Om 10:30 uur stap ik met nog 34 andere enthousiaste mensen in de bus op weg naar het land van de fjorden en is mijn studiereis echt begonnen. Ik heb er zin in en ik ben heel benieuwd naar Noorwegen!

Via Duitsland en Zweden

We zijn onderweg naar het Duitse Kiel om per ferry de oversteek te kunnen maken naar het Zweedse Göteborg. Door een verkeersinfarct tussen Hamburg en Kiel missen we helaas onze ferry en moeten we overnachten in het Deense Kolding. Van Kolding rijden we de volgende dag naar Frederikshavn om alsnog vanuit Frederikshavn per ferry naar Göteborg te varen. Fijn dat Oad zowel het hotel in Kolding als de ferry zo gauw voor ons heeft kunnen regelen!

Oslo

Vanuit Göteborg rijden we gelijk door naar Oslo. Voor Oslo stond een stadstour en een bezoek aan de Vigelandsparken en het Koninklijk Paleis gepland. Helaas kan dit door de opgelopen vertraging geen meer doorgang vinden.

Na een overnachting vlakbij Oslo rijden we op dag 3 via Hamar door naar Lillehammer. In Hamar maken we een fotostop bij het Vikingskippet, de schaatstempel tijdens de Olympische Winterspelen van 1994. In Lillehammer genieten van een lekkere luncht en bezoeken we het openluchtmuseum Maihaugen. Dit in 1887 door Anders Sandvig geopende museum geeft een goed beeld van de boerencultuur in Noorwegen met historische huizen en boerderijen uit het Gudbrandsdal. Omdat we wat tijd over hebben bezoek ik zelf ook nog het Norges Olympiske Museum waar je de sfeer kunt proeven van de Olympische Winterspelen van 1994 en waar ook de geschiedenis van de Olympische Spelen wordt getoond. Van Lillehammer rijden we door naar ons hotel vlakbij Nordberg/Skjåk, waar we 5 nachten zullen verblijven. De sfeer in de groep is dikke prima!

Genieten van de prachtige natuur

Dag 4 beginnen we met een wandeling in de omgeving van Hotel Pollfoss waar we verblijven. Bertus en Hendrika, zijn een Nederlands stel en eigenaar van het hotel. Bertus laat ons de mooiste stukjes natuur van de directe omgeving zien en geeft ook de nodige uitleg over mossen, rendieren en elanden. We wandelen langs de rivier Otta, welke omringd wordt door bossen en met op de achtergrond besneeuwde bergtoppen, een prachtig gezicht!

‘s Middags rijden we via een mooie route naar het plaatsje Lom, bekend van de Lom Stavkirke, een staafkerk daterend uit het jaar 1.000. We krijgen uitleg van een gids en daarna wandelt een ieder op eigen gelegenheid nog wat door Lom.

Een van de hoogtepunten: het Geirangerfjord

Dag 5 is toch wel een hoogtepunt van de reis: het Geirangerfjord! Na het ontbijt rijden we een prachtige natuurtocht in de omgeving. In Stranda lunchen we bij een Nederlandse bakker en na de lunch steken we per ferry het Geirangerfjord over naar Liabygda. Bij Linge steken we nog een keer het Geirangerfjord over naar Eidsdal. We vervolgen onze weg en rijden verder door naar het plaatsje Geiranger, dat op de UNESCO lijst staat. De reis gaat daarna verder naar Dalsnibba, wat op een hoogte van 1.476 meter ligt. Vanaf hier genieten we van de vele sneeuw die er nog ligt en genieten we nogmaals van een schitterend uitzicht op het Geirangerfjord en van het Djupvatnet, een meer wat nog gevuld is met sneeuw en ijs!

Dag 6 beginnen we met een fotostop bij het Breiddalsvatnet. Dit meer wordt omringd door ruige, met sneeuw bedekte bergen en doordat het windstil is, geeft dit een prachtige weerspiegeling in het water. Dat levert voor een ieder natuurlijk hele mooie plaatjes op!

Het Trollenpad

We vervolgen onze mooie natuurtocht door langs de Dalsnibba via Geiranger noordwaarts naar Eidsdal te rijden en de ferry te nemen naar Linge. Van Linge rijden we door naar de Trollstigen. De Trollstigen (het Trollenpad) is een imponerende weg met elf duizelingwekkende haarspeldbochten. De weg gaat van ongeveer 1.500 meter hoogte in bijna 1,5 km naar zeeniveau. Het uitzicht op de Trollstigen en omgeving is van bovenaf bekeken grandioos. Eenmaal beneden rijden we via Andalsnes, Dombås en Otta weer terug naar ons hotel.

Dag 7 is ook alweer zo’n een prachtige dag! De Kjenndalsbreengletsjer staat op het programma. We rijden eerst een mooie route over een oude historische weg over de berg naar Oppstryn, waar we het bezoekerscentrum Nationaal Park Jostedalsbreen Centrum bezoeken. Tijdens een 10 minuten durende film leren we alles over de Jostedalsbreengletsjer. We vervolgen onze weg op weg naar het Lovatnet, een meer waar we op een heuse van oorsprong Amsterdamse rondvaartboot een prachtige rondvaart beleven. Het water is heel mooi blauw. Bovendien worden we omringd door hoge bergen met links en rechts watervallen, een lust voor het oog!

Na een uurtje meren we aan voor een lunch bij een restaurant waar hebben genieten van Norske vafler, ofwel Noorse wafels. Dit typisch Noorse gerecht bestaat uit wafels die niet al te dik en zacht zijn. De wafels worden altijd geserveerd met jordbærsyltetøy en lettrømme: aardbeienjam en magere room. De hele groep smult tot en met!

Na de lunch is het nog 5 km rijden met de bus naar de Kjenndalsbreengletsjer, een zijarm van de Jostedalsbreengletsjer. We genieten van een geweldig uitzicht op de gletsjer en de omgeving. Na het bezoek aan de gletsjer rijden we terug naar ons hotel. Echter doordat er een ongeluk is gebeurd in een tunnel vlakbij de plaats Loen, moeten we 1,5 uur omrijden. Dit mag de pret niet drukken na zo’n mooie dag!

Afscheid van Bertus en Hendrika

Op dag 8 nemen we afscheid van ons hotel en van Bertus en Hendrika en rijden we een mooie route door de machtig besneeuwde bergen van de Jotunheimen langs Beitostolen en Fagernes. Na de lunch in Fagerness rijden we verder naar ons hotel in Skien in de bekende Telemark regio.

Op dag 9 moeten we al vroeg uit de veren om de ferry te nemen van het Noorse Larvik naar het Deense Hirtshals. Om 08:00 uur stappen we op de ferry en om 11:45 uur zetten we voet aan Deense wal. Van Hirthals rijden we door naar het Duitse Bad Bramstedt voor een overnachting. Om 17:30 uur zijn we in het hotel.

Dag 10 is de laatste dag van onze prachtige reis door Noorwegen. Rond de klok van 16:30 uur zijn we weer in Zeddam, waar we met de groep gezamenlijk genieten van het afscheidsdiner. Ook bekijken we de reisfilm die ik onderweg in de bus heb gemaakt. We kijken terug op een mooie reis, we hebben genoten!

Waarom een busreis (naar Noorwegen) maken met Oad? Nou hierom!

Gedurende de hele reis zit je in een comfortabele bus die van alle gemakken is voorzien.

Tijdens de reis word je echt ontzorgd. Het vervoer en het verblijf zijn allemaal geregeld. Bovendien is de verzorging met Oad veelal op basis van half pension. Ontbijt en diner zijn dus bij de prijs inbegrepen en hierdoor ben je op vakantie niet veel geld meer kwijt. Vooral in Noorwegen is dat fijn, want Noorwegen is niet goedkoop!

Ervaar de meerwaarde van de chauffeur/reisleider. Hij regelt de excursies die je ter plaatse wilt doen en regelt verder ook alles. Als je vragen hebt kun je altijd bij hem terecht. Bovendien zijn de chauffeurs van Oad ervaren, weten ze de route, de perfecte plekjes voor een fotostop en de betere stops voor een lekkere lunch. Je hoeft zelf niets te regelen of te doen!

Een busreis van Oad hoeft beslist niet alleen geschikt te zijn voor senioren, maar juist voor mensen van alle leeftijden die gedurende een busreis ontzorgd willen worden en daardoor optimaal van de reis kunnen genieten. Senioren willen ontzorgd worden, maar er is ook zeker een jongere doelgroep denk die dit kan aanspreken, waaronder ik zelf. De reis naar Noorwegen was fysiek gezien, geen zware reis en daardoor geschikt voor alle leeftijden.

Gedurende de reis die ik heb gemaakt bezoek je maar liefst drie Nationale Parken en het Geirangerfjord (de parel van de fjorden), de Trollstigen en de Kjendalsbreengletsjer, stuk voor stuk fantastische bezienswaardigheden!

Heb je belangstelling voor een reis naar Noorwegen? Oad heeft maar liefst 9 verschillende reizen naar Noorwegen. Zo hebben ze ook een mooie wandelreis , waarbij je in Zuid-Noorwegen de mooiste wandelingen maakt, onder andere naar de Preikestolen. En wat dacht je van de Fjordenreis, waarbij je meerdere fjorden bezoekt en ook de unieke Hurtigruten optioneel kunt bijboeken.

Wil je meer zien van mijn rondreis? Bekijk dan hier de film die ik gemaakt heb.

Voor mij is een busreis met Oad zeker voor herhaling vatbaar en ik kan het iedereen aanraden!

Sieds van der Veen – Persoonlijk reisadviseur

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u altijd op de hoogte blijven? Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief