Het mooiste van Polen, het land dat indruk maakt!

Onlangs zijn wij met Oad op reis geweest naar Polen. Door Oad werd ik benaderd om een blog over de door mij gemaakte reis te schrijven.

Door Duitsland naar Polen

We vertrekken naar Frankfurt voor onze eerste overnachting. We passeren de oude grensovergang, die van 1945 tot 1990 in gebruik geweest is. We stappen er uit om het geheel nader te kunnen bekijken. Door de val van de Berlijnse muur in 1988, is deze grensovergang overbodig geworden.

GdanskGdansk

In de ochtend gaan we naar Gdańsk, ooit één van de rijkste steden van Europa. Nederland deed veel zaken met deze stad waardoor veel Nederlandse invloeden terug te vinden zijn. De bezienswaardige Groene Poort is door een Nederlander ontworpen en geheel gebouwd van Hollandse bakstenen. We lopen door het leuke Mariastraatje en bezoeken de Mariakerk, één van de grootste kerken van Europa. Werkelijk fantastisch om te zien!

Van Gdańsk naar het kasteel Malbork

Na het ontbijt vertrekken we naar kasteel Malbork. Dit kasteel is één van de grootste middeleeuwse forten in Europa en indrukwekkend om te zien. Het kasteel van de Orde is nog steeds een toeristische trekpleister en staat op de werelderfgoedlijst. Op de dag dat wij er waren, kwam er ook een schoolklas met jonge kinderen, onder leiding van een pastoor, de burcht te aanschouwen.

Het Mazurengebied

Vandaag bezoeken we de Wilczy Szaniec (Wolvenschans). Dit was een enorme bunker, het hoofdkwartier van Hitler. Hij overleefde hier ooit een aanslag op zijn leven.
Hierna gaan we richting Swieta Lipka, een dorp dat vroeger een pelgrimsoord was. De enorme kerk is indrukwekkend met schilderingen op het hele plafond

Warschauwarschau

Uiteraard bezoeken we de grootste stad in Polen, Warschau. Wandelend over de Koninklijke Route zien we de meest mooie plekjes in het oude centrum, inclusief de St. Janskath
edraal en het Koninklijk paleis. We bezoeken ook het historisch museum, waar we een documentaire zien over het vooroorlogse Warschau en de jaren van verwoesting tussen 1939 – 1945. In het park luisteren we naar de symfonieën van Chopin beluisterd via de “muziekbank”, heel bijzonder. Warchau is een stad vol toeristische allure en we zien veel gebouwen in Barok stijl.

Krakau

Onderweg, richting Krakau, bezoeken we het Jasna Góra-klooster in Czestochowa. Daar zijn we op tijd, zodat we de verering van de Zwarte Madonna om kloksWilczy Szaniec wolfenschanslag twaalf uur, meemaken.
Daarna gaan we naar de zoutmijnen in en Wieliczka. Ze staan op de UNESCO werelderfgoedlijst Echt alles is van zout gebouwd: de kapel, de beelden, kroonluchters enzovoorts. Een uniek tafereel!

Krakau is het ‘Florence van Polen’ en dat is zeker te zien aan alle mooie bouwwerken. Daarnaast is Krakau een bisdom en de bekendste bisschop is Karol Wojtyła, die later tot paus werd gekozen (Johannes Paulus II). We maken een tour per bus door de stad, het is eigenlijk één groot openluchtmuseum. Hierna maken we een wandeling en komen o.a. over de Koninklijke Route en zien we de meeste highlights van dichtbij zoals het Marktplein (de grootste van Europa) met de Lakenhal, de Mariakerk en de raadhuistoren.
Voor mensen is het eten lekker: van wat ze op de markt in Krakau verkopen, en de duiven vechten om de restjes!

Auschwitz-Birkenauauswitz

We gaan mee en bezoeken het vlakbij gelegen Auschwitz. Sinds 1979 staat het Auschwitz-Birkenau kamp op de UNESCO werelderfgoed lijst. We bezoeken het museum over de Holocaust en het monument voor de slachtoffers. Heel indrukwekkend en uitermate interessant om te zien maar ook heftig.

Wroclaw

We gaan naar de prachtige stad Wroclaw. De stad ligt aan de Odra, niet alleen op beide oevers maar ook op twaalf eilanden in de rivier. De stad heeft wel 130 bruggen.

kabouters Wroclaw

Wroclaw is een beetje te vergelijken met Krakau, maar dan op kleinere schaal.
Overal in de stad zijn de kabouters van Wrocław (Wrocławskie krasnale) verstopt. Het eerste beeld werd in 2001 opgericht ter ere van de ludieke verzetsbeweging Oranje Alternatief, die de kabouter als symbool voerde. Sindsdien zijn er gaandeweg kleinere kabouterbeeldjes bijgeplaatst, verspreid over de stad. Veel kabouters zijn geplaatst door en bij bedrijven en kantoren, zoals restaurants, de universiteit en zelfs op het dak van een tram.

Onze reis loopt teneinde, de zloty’s raken op en de laatste Poolse hapjes voor ons ook. Via Duitsland rijden we terug naar Zeddam.

Een reis door Polen betekent een unieke reis door de ontelbare schatten uit de geschiedenis en de wonderen der natuur! Polen is een bijzonder land door zijn ongewone landschappen, kleurrijke tuinen en waardevolle tempels. Polen is ook erg trots op zijn vooruitstrevende architectonische werk. Het is een land dat indruk maakt. Bekijk hier de reis die wij gemaakt hebben.

Fons Wijnacker, Oad gast

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u altijd op de hoogte blijven? Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief