10-daagse Busrondreis “Hoogtepunten van Noorwegen”

Wat een geweldige reis; fantastische fjorden, prachtige natuur & schilderachtige stadjes!

Eindelijk is het dan zover en mag ik samen met een collega reisagent mee op studiereis naar Noorwegen, om in 10 dagen de “Hoogtepunten van Noorwegen” te ontdekken. Vanuit Amstelveen gaan we met de servicelijn richting de verzamelplaats in Zeddam. In restaurant Ruimzicht, worden we hartelijk ontvangen met koffie en thee en is het een drukte van jewelste, want hier verzamelen alle reizigers voor de diverse busreizen. Samen met mijn reisgenootje hebben we in het zonnetje gekeken hoe behendig en snel alle koffers worden overgeladen naar de juiste bussen. We vertrekken samen met 41 andere reizigers, buschauffeur René en reisleidster Fanny richting Kolding.

Na een paar koffiestops en een heerlijk diner arriveren we in Kolding voor de eerste overnachting in heerlijke ruime kamers van het Comwell Hotel. We duiken op tijd het bed in want de volgende ochtend vertrekken we vroeg richting Hirsthals om daar de overtocht te maken met de Color Line naar Kristiansand. Via een mooie rit door het Setesdal, met mooie meren, bossen en kletterende watervallen, waarop je trouwens geweldig kunt raften, komen we aan in ons hotel aan het Byglandfjord, het Revnes Hotel. Dit hotel is helemaal in authentieke Noorse stijl en ligt schitterend aan het fjord.

27 haarspeldbochten

We vertrekken vroeg op weg naar Stavanger. We beginnen de dag met regen tijdens een schitterende tocht naar Lysebotn, waarbij we zelfs nog sneeuw tegen komen! Onze chauffeur René, manoeuvreerde de bus vakkundig door de 27 haarspeldbochten naar Lysebotn. Hier nemen we de ferry voor een tocht door het Lysefjord en varen langs de Preikestølen. Aan boord genieten we in het zonnetje van het schitterende uitzicht. In de namiddag komen we aan in het gezellige Stavanger, met zijn mooie witte huisjes in de Gamle en kleurrijke terrasjes aan de haven en het centrum. Wat een topdag vandaag!

Imposante watervallen en fjorden

Alweer dag 4 en wat is het genieten van de schitterende natuur van Noorwegen! We nemen de ferry richting Aksdal. Daar vandaan vervolgen wij onze route langs prachtige fjorden, zoals het Vindafjord, Akrafjord, Sørfjord en Hardangerfjord, met onderweg de imponerende watervallen, Langfoss en  Latefoss. Regen en zon wisselden elkaar af vandaag, maar uiteindelijk komen we aan in het zonnige Ulvik.

Spectaculair uitzicht over Bergen

Vandaag zijn de weergoden goedgezind waardoor de reis langs het Hardangerfjord als één groot schilderij aan ons voorbij trekt. Bij de Steindalsfossen maken we een koffiestop en lopen we onder een waterval door terwijl het water met groot geweld naar beneden komt. Als we in Bergen aankomen nemen we het tandradbaantje naar Fløyen, waar je een spectaculair uitzicht hebt over de stad Bergen. Op de terugweg gaan we te voet naar beneden om te wandelen door de schilderachtige straatjes van Bryggen, naar de vismarkt en de haven. Het stigma dat het altijd regent in Bergen, ging vandaag zeker niet op. Het was een zonovergoten dag.

De Flåmsbana & het Nærøyfjord

Vanochtend nemen we de trein van Voss naar Myrdal om daar over te stappen op één van werelds bekendste bergtreinen, de Flåmsbana. Deze authentieke trein daalt in een uur af richting het plaatsje Flåm. Zelf vind ik de reis minder spectaculair dan ik van te voren verwacht had, mede door het vele moois wat wij de afgelopen dagen al hebben gezien. Onderweg maakt de trein een stop bij de Kjosfossen waterval en passeer je 20 tunnels op de route naar beneden. Aangekomen in Flåm staat de bus weer voor ons klaar om ons naar Gudvangen te brengen. We maken een schitterende boottocht over het smalste fjord, het Nærøyfjord. Met de bus rijden we vervolgens door de 24,5km lange Lærdaltunnel. Halverwege de tunnel maken we een stop, het daglicht is hier nagebootst met blauw licht wat een heel bijzonder effect geeft. Ook brengen we een bezoek aan een prachtig, volledig houten Stavkyrkje (staafkerk) in Borgund en rijden we over de Filefjell hoogvlakte naar ons hotel in Fagerness. Morgen staat er een rustdag op het programma, even bijkomen van alle bijzondere indrukken, het mooie landschap en imposante fjorden dat Noorwegen te bieden heeft.

Fagernes

Een rustdag vandaag en tevens de mogelijkheid om de omgeving van Fagernes op eigen gelegenheid te ontdekken. Dat betekend eerst lekker uitslapen, uitgebreid genieten van het fantastische ontbijtbuffet en daarna aan de wandel. We besluiten de uitkijkpost op de Kviteberg op te zoeken en belonen onszelf op een lange koffiestop. In het Valdres Folkemuseum, een openlucht museum, zien we de klederdracht en woningen uit diverse Noorse provincies door de historie heen. We sluiten de dag af met een wijntje op de hotelkamer en een heerlijk diner in het restaurant van ons hotel.

Oslo

Alweer een week onderweg en wat een ontzettend leuke groep hebben we toch. Dat maakt deze reis ook wel extra bijzonder, de mix van leeftijden en uit alle windstreken van Nederland, zorgt voor een hele leuke en gezellige dynamiek in de groep. De reis loopt bijna ten einde maar niet voordat we de veelzijdige stad Oslo bezocht hebben. Deze stad kenmerkt zich door moderne en klassieke architectuur, grote kantoorpanden, het strakke moderne Radhuset, waar schitterende kunstwerken hangen, het karakteristieke Royal Palace in het prachtige Slottsparken en het Vigeland Park met bijzonder mooie en gedetailleerde beelden. In de haven, tegenover het Opera gebouw, dat als een soort ijsschots uit het water lijkt te komen, ligt Salt. Dit is een gezellig, beetje hippie-achtig, artistieke plek waar je heerlijk kunt genieten van een drankje, hapje, muziek en zelfs een sauna. Diverse foodtrucks bieden allerlei lekkere maaltijden aan, zodat er voor ieder wat wils is. Een leuke plek voor de lunch, uitkijkend over de haven of om ’s avonds gezellig te chillen. Het heerlijke zonnetje maakte deze dag tot een topdag! Oslo is echt een aanrader en hier kun je jezelf zeker een paar dagen vermaken.

FARVEL NORGE!

Wat een geweldige reis was het! Genoten van de fantastische fjorden, prachtige natuur, schilderachtige stadjes als Stavanger en Bergen. Onderweg naar Göteborg maakten we nog een stop in het vestingstadje Frederikstad, waar we uitgebreid de tijd hadden om een wandeling te maken over de klinkerstraatjes en te genieten van een kop koffie. Om 17.00 uur stappen we aan boord van de Stena Line Germania voor een heerlijk dinerbuffet en de nachtelijke oversteek van Göteborg naar Kiel in de binnenhut die prima voldeed. Na het ontbijt aan boord van de Stena Line rijden we terug naar Zeddam voor het afscheidsdiner.

 Waarom een busrondreis met Oad?

-Comfortabel reizen in een touringcar met voldoende beenruimte, je gaat zitten en geniet van alles wat je onderweg tegenkomt

-In relatief korte tijd zie je veel van een bestemming

-Alles wordt geregeld door de buschauffeur/reisleiding, zoals de excursies/entree, kamerindeling en de buschauffeur zorgt dat de koffers snel in- en uitgeladen worden. Zij weten precies waar er leuke plekjes zijn voor een
mooie fotostop, koffiepauze en als er iets is, staan zij altijd voor je klaar.

-Je maakt snel contact met de andere reizigers, ook als je alleen zou reizen. De diversiteit qua leeftijden, zorgt voor een leuke dynamiek in de groep. Bij ons was de jongste begin 20 en de oudste bijna 90 en alles daar
tussen in, dus zeker niet alleen voor senioren!

-Je ziet echt alle hoogtepunten van de bestemming en er is voldoende vrije tijd om zelf te ontdekken

-Voor deze reis ben ik zelf van mening dat je wel goed ter been en vitaal moet zijn, je verblijft iedere dag in een ander hotel, regelmatig bus in en uit, sommige plaatsen zijn redelijk hellend.

-Wanneer je niet steeds wilt verkassen en op een rustiger tempo Noorwegen wilt ontdekken, dan kun je ook kiezen voor
de 8-daagse vlieg-busreis Noorwegen Fagernes. Hierbij verblijf je 7 nachten in Fagernes en maak je van daaruit excursies.

-Als tip wil ik meegeven dat het prettig is om een nekkussentje mee te nemen, dat is fijn wanneer je wat langer in de bus zit en soms een klein tukje wilt doen 😉

Ik wil Oad en de medereizigers heel hartelijk bedanken dat ik deel mocht nemen aan deze reis, wat een bijzondere ervaring en zeker voor herhaling vatbaar!

Belinda Thibaut, Persoonlijk Reisadviseur, Apollo at Home en Anita ten Velde VakantieXperts Sneek

Ook op vakantie naar het schitterende Noorwegen: Winterreizen Noorwegen  of  Zomerreizen Noorwegen

Meer lezen over Noorwegen als Oad vakantie bestemming: Noorwegen blogs

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u altijd op de hoogte blijven? Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief