Must see: de Italiaanse regio Friuli Venezia Giulia

De streek Friuli in het noordoosten van Italië is niet de meest bekende regio van Italië. Het herbergt vele schatten die wachten om ontdekt te worden. De streek is namelijk bezaaid met kleine dorpen en steden, ieder met een eigen geschiedenis en kunstschatten. Oad heeft twee reizen naar deze prachtige regio. In het zuiden van Friuli doen we plaatsen aan als Triëst, Aquileia en San Daniele del Friuli waar de ‘koning der hammen’ wordt geproduceerd. In het noorden van de streek zult u versteld staan van het uitzicht vanuit het Monte Lussari, de natuur rondom Tarvisio en het mooiste dorpje van Italië: Venzone.

Unesco werelderfgoed in Friuli

Aquileia
Aquileia was ooit een van de rijkste Mediterrane steden binnen het Romeinse rijk. De stad werd een belangrijk middelpunt voor het Christelijke Europa van de Middeleeuwen tot de 18e eeuw. De Friuli Aquileia Oadarcheologische opgravingen van Aquileia onthullen de grandeur van deze belangrijke Romeinse stad. Eén van de juwelen van deze stad is de Basiliek van Aquileia met haar mozaïeken uit de 4e eeuw. Met een lokale gids bezoeken we tijdens onze reis deze indrukwekkende plek en komt u alles te weten over de rijke geschiedenis van Aquileia.

Cividale del Friuli
We treden een middag in de voetsporen van Julius Caesar die rond 50 v.Chr. de stad Cividale del Friuli stichtte. Vanwege de strategische ligging van Cividale is het stadje door de eeuwen heen door vele volken overheerst. De langste overheersing was die van de Longobarden. We vinden hier verschillende monumenten en kunstwerken die herinneren aan deze overheersing. We bezoeken het centrum met een gids en we zien de legendarische Duivels-brug over de rivier de Natisone,  de kathedraal en de kuntstschatten van Tempietto Longobardo.

Made in Friuli

Prosciutto di San Daniele
De befaamde Prosciutto di San Daniele wordt alleen rondom het dorp San Daniele geproduceerd. De kennis van het produceren van deze ham wordt van generatie op generatie overgedragen. De Friuli San Daniele OadProsciutto dankt haar unieke smaak aan het microklimaat. De wind vanuit de Alpen en de wind vanuit het Adriatische zeegebied komen hier namelijk samen. Zij zorgen voor de perfecte omstandigheden om de prosciutto te laten drogen. De hammen worden minimaal 13 maanden gedroogd. Een bezoek aan San Daniele en een rondleiding door de Prosciutteria met een proeverij staan op het programma.

Collio wijn
Collio, een slaperig wijngebied dat omarmd wordt door de grenzen van Slovenië en waar de sfeer eerder midden Europees dan mediterraan is. Deze streek wordt getekend door haar vele glooiende wijnvelden. Vooral de witte druiven op deze heuvels produceren wijnen die tot de beste witte wijnen van Italië behoren. Oordeel zelf over dit prachtige stukje Italië, want tijdens onze reis maken we een stop bij een lokale wijnboer en mag een wijnproeverij uiteraard niet ontbreken.

Mozaïek
De Scuola Mosaicisit del Friuli is opgericht in 1922 in Spilimbergo in het noordoosten van Italië. Dit dorp is een bakermat voor de terrazzieri en mosaicisti. Zij gebruikten de natuurlijk gekleurde Mozaiek Friuli Oadstenen uit de rivieren Meduna en de Tagliamento en versneden deze om prachtige patronen te creëren waarmee vloeren en muren werden gedecoreerd. Een schitterend voorbeeld hiervan is de vloer van de Basilica di Aquileia. Door deze geschiedenis is de basis gelegd voor de De Scuola Mosaicisti del Friuli. Deze school biedt, als enige school ter wereld, een professionele opleiding in de mozaïekkunst. Studenten vanuit de hele wereld komen hier om de antieke ambacht te leren. We brengen tijdens onze reis naar Friuli uiteraard bezoek aan de Mozaïeken van Aquileia en zien tevens de kunstenaars aan het werk in de mozaïekschool.

Venzone: het mooiste dorp van Italië

Wanneer we in Friuli zijn mag een bezoek aan ‘il più bel borgo in Italia’, oftewel het mooiste middeleeuwse dorpje in Italië natuurlijk niet ontbreken. In het voorjaar van 2017 verkozen de kijkers van het Italiaanse televisieprogramma ‘Alle falde del Kilimangiaro’ als mooiste dorp en sindsdien staat het plaatsje dan ook echt op de kaart. Tegenwoordig is Venzone een klein stadje, maar vroeger was dit absoluut anders. Door de gunstige geografische ligging kwamen er door de eeuwen heen al vele reizigers, pelgrims en kooplui door Venzone tijdens hun reis over de oude Romeinse weg ‘Julia Augusta’.

Venzone werd grotendeels verwoest door een aardbeving in 1976. Toch toonden de Friulanen hun kracht door de wederopbouw van de stad ingenieus aan te pakken. Allereerst werd ervoor gezorgd dat iedereen weer naar het werk kon. Daarna werden de oude huizen gerenoveerd en pas als laatste werden de kerken herbouwd. Dit alles om ervoor te zorgen dat men niet zou wegtrekken uit het gebied en Venzone een spookstad zou worden.

Wanneer je door Venzone loopt zal je een ding ongetwijfeld opvallen: lavendel.  De lavendelgeur komt je overal tegemoet in het dorp. Er zijn vele winkeltjes waar je van alles van lavendel kunt kopen, tevens zijn bankjes en entrees in het paars geschilderd. Een ontzettend vrolijk aanblik.

Ga je met ons mee om deze prachtige regio in Italië te ontdekken? Bekijk dan hier onze reizen.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u altijd op de hoogte blijven? Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief