7 indrukwekkende Blue Zones

Langer leven in een Blue Zone

Ze worden Blue Zones genoemd – de Amerikaanse onderzoeker Dan Buettner gebruikt deze benaming voor plaatsen in de wereld waar mensen langer en gezonder leven dan elke andere plek op
aarde. Op elk van deze plaatsen wordt men 90 tot 100 jaar en ouder! En ze leven niet alleen lang, deze mensen leven ook gezond, zonder medicijnen of beperkingen. Een leven waarvan velen van
ons van dromen, maar dus ook echt bestaat!

Waar vindt je de Blue Zones?

Sardinië, Italië

Een verzameling van dorpen in het centraal-oostelijke deel van dit eiland heeft wereldwijd de meeste inwoners van 100 jaar of ouder. Dit gedeelte van Sardinië is de eerst geïdentificeerde Blue Zone locatie. Ontdek Sardinië met onze prachtige vlieg-rondreis!

Ikaria, Griekenland

Meer dan 30 procent van de inwoners van dit eiland in de Egeïsche Zee heeft 90 zomers meegemaakt. Ze hebben ook veel lagere percentages van depressie en dementie dan
inwoners van andere delen van de wereld.

Öland, Zuid-Småland en Noord-Oost-Skåne, Zweden

Vittsjö, een stad van 2.500 in het noorden van de regio Skåne, heeft 22 inwoners van boven de 100 jaar. Dit betekent dat bijna een procent van de bevolking van de stad ten minste 100 jaar oud is. Bekijk hier  al onze reizen naar Zweden.

Acciaroli, Italië

Acciaroli ligt in het zonnige zuiden van Italië en ziet eruit zoals een typisch Zuid-Italiaans dorp er in onze gedachten uit hoort te zien. Hier is ongeveer 10 procent van de bevolking 100 jaar of ouder. Even geleden maakte Nederland kennis met het zogenoemde Pioppi-dieet, vernoemd naar een omliggend Italiaans dorpje waar de inwoners mede door hun eetgedrag erg oud worden.

Okinawa, Japan

Okinawa is een eilandengroep voor de kust van Japan met een groot aantal langst levende mensen ter wereld. Rijk aan hun tradities komt het echte geheim van Okinawa voort uit hun cultuur en omgeving. Vrouwen leven in Okinawa langer dan waar ook ter wereld.

Nicoya, Costa Rica

Op dit schiereiland in Midden-Amerika hebben 60-jarige mannen bijna vijf keer zoveel kans om honderdjarig te worden als 60-jarige mannen van andere delen op de wereld. Costa Rica besteedt slechts 15 procent van wat Amerika uitgeeft aan de gezondheidszorg, maar de mensen lijken er langer en gezonder te leven dan mensen in andere landen.

Loma Linda, Californië

De Zevende Dag Adventisten, een internationaal Christelijk kerkgenootschap in Loma Linda ten oosten van Los Angeles, wijdt hun gezonde levensstijl aan hun geloof. Ze leven gemiddeld een decennium langer dan de rest van hun Amerikaanse landgenoten.

Overeenkomsten tussen de verschillende Blue Zones

De mensen die de Blue Zones bewonen hebben gemeenschappelijke levensstijl kenmerken die bijdragen aan hun levensduur. Het lijkt een tikje mysterieus, maar de kracht zit hem in de eenvoud.
Het is een keuze die mensen in deze zones maken: men leeft zonder enige vorm van stress, heeft voldoende beweging, deelt het geluk met familie en vrienden, heeft het gevoel een doel te hebben in het bestaan met een gezonde dosis aan spiritualiteit en zorgt voor voldoende slaap. Het voedingspatroon van mensen uit de Blue Zones bestaat voornamelijk uit plantaardig eten – veel groente, fruit, peulvruchten, noten, volle granen aangevuld met vette vis.

Blue Zones zijn niet geografisch gebonden en zouden op meerdere plekken in de wereld kunnen ontstaan, maar dat gebeurt niet vanzelf. Verschillende onderzoekers beweren dat we onze woonomgeving en levensgewoonten hiervoor fundamenteel moeten aanpassen. Belangrijk is dat mensen de gelegenheid krijgen om gezond te eten en te leven in een stressvrije omgeving.

Wil je je laten inspireren door de Blue Zones en een glimp opvangen van de mensen die langer en gezonder leven? Oad biedt verschillende reizen naar landen waar de Blue Zones zich bevinden.

Neem dus snel een kijkje op www.oad.nl!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u altijd op de hoogte blijven? Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief