5 heerlijke gerechten uit het adembenemende Vietnam

Pho, springrolls, banh mi: Eet je wijzer in Vietnam

De Aziatische keuken is de Nederlander verre van vreemd; we genieten al jaren van de Indische rijsttafel, we hebben de Thaise Massaman curry volledig omarmd en zelfs de kleinste dorpen hebben wel een Vietnamese loempiakraam tijdens de weekend markt. Maar wie denkt dat een warm gefrituurde loempia geserveerd op een servetje met wat zoetzure saus de belichaming is van de
Vietnamese cuisine, staat nog een heerlijke culinaire reis te wachten!

Geschiedenis en geografie

Met haar Franse koloniale verleden en beïnvloed door omringende landen als Laos, China, Cambodja en Thailand is de Vietnamese keuken een ware smeltkroes geworden van deze verschillende
invloeden. Die diversiteit weerspiegelt de geografie van het land: de meest traditionele gerechten kun je vinden in het noordelijke gedeelte van Vietnam. Hier worden minder ingrediënten gebruikt en de wijze van koken is weinig veranderd van haar originele principes. In het zuiden van het land vind je veel Chinese invloeden terug, het eten is er vaak zoeter gecombineerd met veel geurige kruiden. Centraal Vietnam onderscheidt zich vooral doordat de gerechten in kleine porties worden geserveerd net als tapas. De gerechten zijn er vaak nét wat pittiger.

Hanoi Night Weekend Market

Maar men hoeft het hele land niet meer door om deze verschillende smaken te kunnen ervaren, want in de hoofdstad van Vietnam: Hanoi, komt alles samen. Dit gebeurt van vrijdag tot zondag tijdens de Hanoi Night Weekend Market dat plaatsvindt in het oude gedeelte van de stad. Op deze 3 km lange markt kun je alle nodige souvenirs inslaan voor de thuisblijvers, jezelf een nieuwe garderobe laten aanmeten, maar vooral goed eten bij de lokale straatverkopers. Zo staat de straat Hang Buon met haar 40 verschillende eettentjes bekend om het serveren van authentieke gerechten uit Hanoi en andere provincies. Populaire gerechten als zoete soepen (che), spring rolls (nem cuon) en Vietnamese salade (nom) kun je hier vinden.

Onze 5 favorieten

De ervaren backpacker en fervent reiziger weten het wel; in de meest onooglijke tentjes worden vaak de meest goddelijke gerechten geserveerd. Laat je dus vooral niet afleiden door het plastic meubilair en harde verlichting, maar ga op je neus af en probeer! Om je een beetje opweg te helpen delen we graag onze 5 favorieten Vietnamese gerechten:

De trots uit noord Vietnam; Bun Cha

Er is geen andere manier om over de Bun Cha te praten zonder Barack Obama te benoemen. De oud president at tijdens zijn laatste bezoek aan Vietnam dit klassieke gerecht uit Hanoi. Wat ons betreft dus zeker een must-try! Het maakt niet uit of je een Bun Cha in een restaurant eet of uit een karretje op straat, dit eenvoudige gerecht staat garant voor een ware smaakexplosie! De vermicelli noodles (bun) worden op een bord geserveerd samen met een kom geurige bouillon, gegrild varkensvlees en toppings van verschillende verse groenten. Een gerecht voor iedereen!

De Cao Lau noodle, de underdog onder de noodles

Cao Lau is minder bekend als het gaat om traditionele Vietnamese gerechten. De Cao Lau noodle bestaat uit een combinatie van drie verschillende culturen die duidelijk terug te vinden zijn in het oude Hoi An: Japans, Chinees en Vietnamees. De noodle is dik en geel, vergelijkbaar met de Udon noodle en wordt geserveerd met varkensvlees dat gemarineerd is in 5 spices (een Chinees kruidenmengsel bestaande uit kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel). Cao Lau wordt het beste gegeten met taugé, verse kruiden, pinda’s, bbq- en chilisaus, citroen en wat vissaus naar smaak.

Van baquette naar Banh Mi

Dankzij de Fransen zie je de baguette veel terug in het Vietnamese straatbeeld. Je vindt de eenvoudige maar smaakvolle Banh Mi’s op elke hoek van de straat. Dit typisch Vietnamese broodje
bestaat vaak uit mayonaise, paté, gesneden ham en varkensvlees, ingemaakte groenten, koriander en hete saus. De combinatie van smaken tussen de Vietnamese vullingen en het Franse stokbrood
maakt deze heerlijke lunch tot een favoriet van velen.

Hate it or love it, de Bun Dau Mam Tom

Dit authentieke gerecht uit Hanoi wordt door de vrij uitgesproken smaak niet vaak door de toerist thuis na gemaakt. De Bun Dua Mam Tom is een geurige pasta van gefermenteerde garnalen (vergelijkbaar met Trassi uit de Nederlands-Indische keuken). De pasta wordt als saus gebruikt om toppings als gefrituurde tofu, loempia’s, en cha com (gefrituurde Vietnamese ham gemengd met groene rijstvlokken) in te dippen. De saus heeft de perfecte balans tussen zoet, zuur, zout en pittig. Alleen geschikt voor de échte liefhebbers van sterke smaken!

Zoeter dan zoet: Vietnamese Ché

Chè is een algemeen woord om elk traditioneel Vietnamees zoete drank te beschrijven, die meestal verkrijgbaar is in de vorm van pudding of als gewoon drankje. Een ché bestaat vaak uit een zeer
kleurrijke en verslavende combinatie van fruit, groenten, bonen, zaden, kleefrijst en / of tapioca-poeder afgetopt met veel kokosmelk. Er zijn teveel varianten van chè om te benoemen, maar
de volgende mag je beslist niet missen tijdens een bezoek aan Vietnam:

Che Ba Mau – Een driekleuren dessert van kokosmelk, gekleurde bonen en gekleurde gelei.
Che Ba Ba – Een zoete soep met ingrediënten als taro, cassave en lange zoete aardappel.
Che Bap – Een traditionele Vietnamese pudding met zoete mais, kleefrijst en sesamzaadjes.

Ga mee op ontdekkingsreis door Vietnam en laat je verrassen door de uiteenlopende smaken die dit
prachtige en veelzijdige land te bieden heeft.

Nieuwsgierig geworden naar Vietnam? Kijk hier voor meer informatie over onze rondreis Vietnam.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u altijd op de hoogte blijven? Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief