Top 10 leukste kerstmarkten in Europa

De top 10 beste, leukste en gezelligste kerstmarkten van 2018

De winterse dagen komen steeds dichterbij en daarmee ook de kerstmarkten. Veel mensen gaan er dan op uit om de leukste kerstversieringen te shoppen, de lekkernijen bij de verschillende kraampjes te proberen en om te genieten van de goede sfeer op de kerstmarkt. Maar welke kerstmarkten zijn het beste, leukste en het gezelligst? Wij gingen op onderzoek en hebben de top 10 kerstmarkten in Duitsland, Nederland en België van 2017 voor je verzameld.

1.    Kerstmarkt Düsseldorf (Duitsland)

Duitsland kent vele kerstmarkten maar de kerstmarkt in Düsseldorf is absoluut één van de beste. De kerstmarkt van Düsseldorf is niet voor niks meerdere keren verkozen tot de kerstmarkt van het jaar. De gehele binnenstad is versierd en verlicht en je vindt maar liefst 250 kraampjes! Je kunt hier alles vinden wat ook maar te maken heeft met kerst en ook aan glühwein, koeken en andere lekkernijen kom je hier niks tekort. Je vindt zelf een schitterende kunstijsbaan waar elke dag wel meer dan 1000 mensen komen schaatsen, ben jij in 2017 er hier één van?

Proef alvast de sfeer van deze kerstmarkt in onderstaand filmpje gemaakt in samenwerking met RTV Oost in 2011.

 

Kerstmarkt Dusseldorf 2017

2.    Kerstmarkt Keulen (Duitsland)

In de periode voor kerst en tijdens kerst is de stad Keulen in Duitsland aangekleed tot een gezellige kerststad. Gezellige kerstsfeer, lekker hapjes en drankjes en volop vertier is wat je zult vinden in Keulen. Je vindt hier namelijk niet één, niet twee maar je vindt hier maar liefst zeven kerstmarkten! De kerstmarkten liggen verspreid door de hele stad op de volgende plekken:

 • Kerstmarkt in de havenKerstmarkt Keulen 2017
 • Kerstmarkt in in de Stadtgarten
 • De Alter markt
 • Rudolfplatz
 • Neumarkt
 • De Dom van Keulen
 • Christmas Avenue

De kerstmarkten liggen niet ver uit elkaar dus je kunt gemakkelijk de andere kerstmarkten bezoeken. Als je de kerstmarkten in Keulen gaat bezoeken raden wij in ieder geval aan om langs de kerstmarkt bij de Dom van Keulen, Stadtgarten en de haven te gaan.

3.  Kerstmarkt Brussel (België)

De grootste, leukste en gezelligste kerstmarkt in België vind je in Brussel. De kerstmarkt bevindt zich in het prachtige en historische centrum van Brussel waar je meer dan 240 kerstkraampjes kunt bezoeken. In Brussel vind je meer dan alleen kraampjes, er zijn ook verschillende kermisattracties te bewonderen. Een eyecatcher is het supergrote reuzenrad dat prachtig versiert is met lichten.  Op de Grote Markt in Brussel vind je ook elk jaar een schaatsbaan. Je kunt je eigen schaatsen meenemen maar het ook mogelijk om ze ter plaatse te huren. Ouders kunnen naast de schaatsbaan een heerlijk glas glühwein drinken terwijl de kinderen pret hebben op het ijs, win-win!

4.  Kerstmarkt Oberhausen (Duitsland)

De kerstmarkt van Oberhausen is voor jong en oud! Er is namelijk veel te beleven in Oberhausen. Op meerdere plekken in de stad is de kerstsfeer op te snuiven. De beste, leukste en meest populaire plekken in Oberhausen zijn:

Het winkelcentrum Centro

Het winkelcentrum Centro is één van de grootste winkelcentra van Europa. Het winkelcentrum is omgetoverd tot een kerstcentrum met 150 houten hutten met allerlei kerstspullen, cadeautjes en niet te vergeten zijn de lekkere hapjes. Ook kun je ambachten aanschouwen, op deze kerstmarkt zijn namelijk glasblazers en houtbewerkers aanwezig die de mooiste creaties maken.

Weihnachtswald

Als je Oberhausen bezoekt mag je het Weihnachtswald niet overslaan! Je vindt hier prachtig verlichte bomen die het oude stadcentrum betoveren tot een werkelijk kerst walhalla! Voor de kleintjes is er onder andere een treintje en een draaimolen.

5.  Kerstmarkt in Valkenburg (Limburg, Nederland)

Valkenburg is normaal gesproken al een supergezellig stadje wat barst van historische gebouwen en een bruisend centrum, maar in de periode voor kerst en tijdens de kerst is het plaatsje nog gezelliger! Valkenburg heeft meerdere kerstmarkten op de volgende plekken, waaronder in het centrum, de Fluweelgrot, de Gemeentegrot en de Mergelrijkgrot. Het bijzondere aan deze kerstmarkten is dat ze zich bevinden in een grot wat zorgt voor een totaal andere sfeer dan in de buitenlucht.

Naast de kerstmarkten in de grotten kent Valkenburg nog een bijzonder fenomeen, namelijk een kerstparade! Twee keer per week trekt een Parade door het stadje met prachtig versierde en verlichte praalwagens waar mensen in kostuum op staan te dansen.

6.  Kerstmarkt in Münster (Duitsland)

Een andere Duitse kerstmarkt die niet mag ontbreken in ons lijstje is de kerstmarkt van Münster. Deze kerstmarkt behoort tot één van de leukste en gezelligste kerstmarkten en is erg populair onder de Nederlanders. In de stad vind je op vijf verschillende plekken een kerstmarkt, namelijk:

 • Weihnachtsmarkt am Rathaus
 • Prinzipalmarkt
 • Giebelhüüskesmarkt
 • Aegidii-Weihnachtsmarkt
 • Weihnachtsmarkt an der Lambertikirche
 • Kiepenkerl-Weihnachtsmarkt

Ondanks dat deze kerstmarkten wat kleiner zijn ontbreekt het hier zeker niet aan de kerstsfeer. Het is erg traditioneel en de kraampjes bieden voor ieder wat wils! De kerstmarkten liggen allemaal redelijk dicht bij elkaar waardoor je de kerstmarkten lopend kunt bezoeken.

7.  Kerstmarkt Essen (Duitsland)

De kerstmarkt in Essen is een zeer bekende kerstmarkt onder veel Nederlanders. Er zijn veel kraampjes te vinden met ambachtsmensen, lekkernijen en niet te vergeten glühwein. De kerstmarkt is vooral bekend om de fanatische verlichting, want andere jaren waren maar liefst 450.000 lichtjes aanwezig die het hele plein sfeer geven! Het leuke aan de kerstmarkt is de middeleeuwse markt in Essen, deze is zeker de moeite waard om te bezoeken!

8.  Kerstmarkt Akenkerstmarkt aken 2017

Aken is de perfecte kerstmarkt als je met het gezin gaat. Het plaatsje licht vlak over de grens bij Limburg en trekt jaarlijks maar liefst 1,5 miljoen bezoekers. De bezoekers zijn veelal afkomstig uit Duitsland, Nederland, Frankrijk en België. De kerstmarkt in Aken is iets kleiner dan de hierboven genoemde kerstmarkten maar is zeker niet minder gezellig! De smalle straatjes en de lekkere geur van gebakken kruidkoekjes zorgen ervoor dat je helemaal in de kerststemming komt. De kerstmarkt in Aken is dan ook genomineerd als kanidaat voor de beste kerstmarkt van 2017. Zo is er voor de kids is genoeg te doen, zoals een poppentheater, een kerstkaarten knutselmoment en wat je dacht je van een foto met de kerstman?

9.  Kerstmarkt Bremen

kerstmarkt bremen 2017De kerstmarkt in Bremen is een maritieme kerstmarkt die door sommigen bestempeld wordt als de mooiste kerstmarkt van Duitsland. Welke wandelroute je ook neemt op deze kerstmarkt, je zult verschillende keren stil gaan staan om te genieten van kerstspellen, een theatervoorstelling of misschien wel een orgelconcert. Gedurende de kerstmarkt zijn er voor alle leeftijden activiteiten georganiseerd, voor ieder wat wils!

10.  Kerstmarkt Gent (België)

De laatste kerstmarkt in onze lijst maar dit maakt hem zeker niet minder mooi! Op de kerstmarkt in Gent kun je in de gezelligste periode van het jaar genieten van smakelijke lekkernijen en het historische centrum. Omdat er zoveel te doen is in Gent tijdens de kerstperiode noemen zij de kerstmarkt ook wel ‘De Gentse Winterfeesten’. De heerlijke, romantische en warme sfeer maken deze kerstmarkt erg bijzonder!

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u altijd op de hoogte blijven? Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief