De perfecte wandelvakantie – volgens Carin Rosseboom

“O, ye’ll take the high road, and I’ll take the low road”, schalt het over de westelijke hooglanden van Schotland. Het is mild – een graad of veertien en droog. En daardoor aangenaam wandelweer. Van het uitzicht op het prachtige Loch Shiel zou je haast stil worden. Maar zo niet Carin. “And I’ll be in Scotland before ye!” De tonen, gezongen in een regelmatig ritme, verdwijnen in een matige oostenwind. We wandelen inmiddels een klein uur achter Carin Rosseboom aan. Ze organiseert al twintig jaar wandelreizen voor Oad, maar Schotland heeft haar in al die tijd niet teleurgesteld.

Wicklow mountains in Ierland“Een beetje alsof je in de oude wereld bent he”, zegt Carin, terwijl ze op een bankje gaat zitten en wijst naar een viaduct in de verte. “Kijk, we wandelen hier in de voetsporen van Harry Potter.” Het viaduct met de 21 bogen kwam al zo bekend voor. Met een beetje fantasie zie je de  ‘Zweinstein Express’ uit Harry Potter en de Geheime Kamer over het spoor denderen.

Even later schuiven we zijdelings langs een klein heggetje en steken we een weiland over, dat licht omhoog loopt. “Dit soort routes zijn toch de mooiste?”, glimlacht Carin. “ Het valt moeilijk te ontkennen. Het uitzicht is overal even prachtig. Bij het Glenfinnan monument stoppen we even. Carin kan er honderduit over vertellen. “Ik vind het leuk om mensen tijdens de wandeling of de busrit iets over de geschiedenis en omgeving te vertellen”, knikt ze. En na een wandelreis met Carin kun je dus ook zomaar thuiskomen met een Schotse pub-klassieker in je hoofd. “De Schotten kennen een heleboel liedjes over de geschiedenis van het land of bekende veldslagen. Ik leer die liedjes graag aan mijn gasten. Zo leer je speel- of zingenderwijs iets over het land.”

“Een echte wandelreis is wat mij betreft altijd een mix tussen natuur en cultuur”

Het is één van de redenen waarom een wandelvakantie met Carin zo ongekend populair is onder wandelliefhebbers. Zelf blijft ze er nuchter onder. “Het is vooral fijn om helemaal zelf een reis in elkaar te mogen zetten. Het is minimaal de helft van het succes. Ik rijd mijn routes altijd voor. Dan kijk ik waar ik kan parkeren, wat er te doen is in de omgeving. Soms vraag ik een boer of hij ’t erg vindt dat ik af en toe even op zijn erf parkeer. Daar geef ik ‘m dan een kleinigheid voor. Ik zoek echt alles uit, tot aan de toiletstops aan toe. En dat is heel leuk.”

Wandelen in Zuid-EngelandInderdaad, op één dag lopen we een heerlijk stuk door idyllisch niemandsland, bezoeken we een aantal lokale bezienswaardigheden én zien we een binnenstadje met een marktje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. We kopen er snel even een souvenirtje en kijken naar de boeren met de geruite petten die hier af- en aanrijden. Het zijn de ingrediënten voor de perfecte wandelvakantie, vindt Carin. “Het wandelen is heerlijk, maar een echte wandelreis is wat mij betreft altijd een mix tussen natuur en cultuur. Het is leuk als je met wat extra bagage weer naar huis gaat.”

“Weet je”, zegt Carin. “Of we nu in Schotland lopen, door ons eigen landje of in Engeland; overal zie ik de schoonheid in die twee dingen: de natuur en de cultuur. Daarom zijn alle wandelreizen me oprecht even lief.”

De rugzak gaat weer om de schouders. De veters in de wandelschoenen worden nog eens gestrikt. En daar gaat ze. “On the bonnie bonnie banks of Loch Lomond.”

 

Wilt u deze mooie wandelreis ook maken?

Bekijk hier de reis

 
Drie wandeltips van Carin:

Carin Rosseboom1. Laat u niet stoppen door vooroordelen over het weer in Schotland en Engeland. In de zomermaanden is het hier tussen de 18 en 20 graden, dat is heerlijk wandelweer. Bovendien voelt het warmer. En ook buiten de zomer om is het heerlijk wandelen. ‘If you do not like the weather, wait for about 20 minutes’, zeggen ze hier niet voor niets!

2. Kleed u in laagjes. Dan kunt u tijdens het wandelen gemakkelijk een jasje uitdoen of een trui aantrekken als dat nodig is. In de zomer kunt u vaak heerlijk in t-shirt wandelen.

3. U kunt tijdens de wandelreizen lekker in uw eigen tempo lopen. Wilt u graag wat vooruit lopen of juist wat minder hard? Dan heb ik een walkietalkie voor u, waarmee ik u tijdens de hele route kan begeleiden.

 

Ontdek alle wandelreizen van Oad <

 

 

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u altijd op de hoogte blijven? Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief