Hip, gezellig en koninklijk Kopenhagen en Malmö

Bewonderen vanuit de bus

’s Ochtends vroeg stap ik in Amsterdam op de Oad-bus naar Kopenhagen. Een busreis, wat moet ik daar van verwachten? Ik ben benieuwd. Al snel merk ik dat iedereen in de comfortabele bus (inclusief wifi en genoeg beenruimte!) in opperbeste stemming is. We hebben een lange reis voor de boeg, maar buschauffeur Jan weet hier als geen ander mee om te gaan, hij verrast ons namelijk regelmatig met de leukste feitjes over de omgeving. Van Nederland en Duitsland tot Denemarken en Zweden, Jan weet alles. Het eerste voordeel van een busreis heb ik al ontdekt!

Aan het einde van de dag komen we aan bij ons hotel in een buitenwijk van Kopenhagen. Wanneer ik de volgende ochtend de gordijnen open, begrijp ik meteen waarom er voor dit hotel gekozen is, het ligt midden in het natuurpark Vaserne. Overal waar ik kijk is het prachtig groen en heerlijk rustig. Tijd voor het ontbijt in het restaurant dat volledig is ingericht met het hippe Deens design. Ik kies voor de traditionele Deense lekkernij smørrebrød. Smørrebrød is vergelijkbaar met roggebrood en wordt belegd met vleeswaren, vis, kaas of rauwkost. Hier kan ik wel aan wennen!

Hip, gezellig en koninklijk Kopenhagen

Om negen uur vertrekken we met de bus naar Kopenhagen, waar onze Nederlands sprekende gids op ons staat te wachten. Het regent, maar dat maakt ons niet uit want we zitten heerlijk droog in de bus. Weer een voordeel. In de korte tijd dat we in Kopenhagen zijn willen we natuurlijk zo veel mogelijk zien, dus we beginnen meteen met een rondje langs de belangrijkste bezienswaardigheden.

De eerste stop is het standbeeld De kleine zeemeermin, de hoofdpersoon van het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen. De kleine zeemeermin staat in de haven op een rots in het water en is al meer dan 100 jaar oud. Het beeld doet haar naam eer aan, wat is ze klein! Maar daarom zeker niet minder mooi.

De volgende stop is Vrijstad Christiania. Deze semi-onafhankelijke enclave bezoeken is een belevenis op zich en dan ook zeker een aanrader. Ik kijk mijn ogen uit. Je vindt hier hippies, cafétjes, huizen met muurschilderingen en markten. Let op: foto’s maken is hier verboden.

Wij rijden verder naar Slot Christiansborg, het Deense parlementsgebouw en eindigen de bustour bij Amalienborg. Amalienborg is de winterresidentie van de Deense koninklijke familie. We verlaten de bus om de wisseling van de wacht te bekijken, die dagelijks om 12.00 uur plaatsvindt. En we hebben geluk! De donkere wolken verdwijnen en het zonnetje begint te schijnen. Enthousiast neemt de gids ons mee door de stad waar zij al 20 jaar met veel plezier woont.

De stadswandeling komt tot zijn eind in het gezellige Nyhavn. Dit is een haventje omringd door kleurrijke huizen waar allerlei restaurants en barretjes te vinden zijn. Ik besluit te lunchen in deze sfeervolle, drukke haven. Regelmatig zie ik kanaalboten vertrekken uit deze haven. Kopenhagen bewonderen vanaf het water is een aanrader, dus mocht je hier tijd voor hebben, zeker doen.

Strøget en Tivoli

Ik sla de boottocht over, want er staat nog zo veel meer op mijn lijstje. Ik loop naar Strøget, de bekendste winkelstraat van Kopenhagen. Je vindt hier talloze bekende winkelketens, design stores, hippe winkeltjes en warenhuizen. Ik kan me hier met gemak een dag vermaken, maar besluit een zijstraat van Strøget in te gaan. Hier loop ik tegen de Rundetaarn aan. Deze toren bevat de oudste sterrenwacht van Europa en geeft een prachtig uitzicht over de stad. De toren bestaat voornamelijk uit een oplopend pad en heeft dus nauwelijks trappen. Geen excuus dus om de toren niet te beklimmen! Het uitzicht is inderdaad prachtig.

Vanuit de toren zie ik attractiepark Tivoli, dat wordt mijn volgende stop. Het park is in 1843 opgericht en daarmee een van de oudste attractieparken ter wereld. Het park, vergelijkbaar met een grote kermis, ligt midden in de stad wat zorgt voor een unieke sfeer. Ik kijk mijn ogen uit, er is van alles te beleven voor jong en oud. Er worden zelfs regelmatig concerten gegeven en je kunt er, tussen de ritjes in de achtbaan door, heerlijk eten. Het is inmiddels avond en het valt mij meteen op dat het park een heel andere uitstraling heeft dan overdag. Het park is dan mooi verlicht en de perfecte plek voor een romantische wandeling of een gezellig drankje in een van de cafés. Om Tivoli te bezoeken betaal je entree, wanneer je in een attractie gaat, betaal je hier ook nog voor. Mocht je dit te prijzig vinden, dan  kun je ook besluiten om attractiepark Bakken te bezoeken. Dit is minder groot, maar de entree is gratis en je bevindt je hier echt onder de locals. ’s Avonds pak ik voldaan de trein terug naar het hotel. Ik heb ontzettend veel gezien in een korte tijd. Kopenhagen is te gek, ik kom hier zeker terug!

ABBA, Pipi Langkous en IKEA

De volgende dag staat een dagtocht naar het Zweedse Malmö op de planning. Het land van ABBA, Pipi Langkous en IKEA, wat heb ik daar zin in! Malmö is vanuit Kopenhagen gemakkelijk te bereiken met de ferry of via de Öresundsbrug.

Helsingør en Kasteel Kronborg

We rijden met de bus langs de kust van Kopenhagen richting de ferry. Het water is prachtig blauw en ik kan mij zo voorstellen dat het zomers heerlijk vertoeven is op een van de stranden. We komen uiteindelijk aan in het stadje Helsingør op het eiland Seeland. Hier slenter ik door het gezellige winkelstraatje, drink ik een smoothie op een hip terras aan het water en bewonder ik De zeemeerman. Dit laatste is de mannelijke versie van de bekende zeemeermin maar dan van roestvrijstaal.

In Helsingør ligt ook Kasteel Kronborg. Dit kasteel staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is de plek waar Hamlet van Shakespeare zich afspeelde. Een bezoek aan dit kasteel is zeker de moeite waard. Ik beklim de uitkijktoren en bewonder het uitzicht over de Deense Riviera, om vervolgens een tour te maken door de ondergrondse gangen van het kasteel. Ik eindig in de prachtige vertrekken van de vroegere koningen en koninginnen en steek een kaarsje op in de kapel.

Malmö

We vervolgen onze weg naar Malmö en stappen op de ferry. In nog geen kwartier varen komen we aan in de Zweedse stad. Mij valt meteen de hoeveelheid nieuwbouw op, met als onmiskenbaar middelpunt de Turning Torso. Buschauffeur Jan weet ook over deze bijzondere woontoren weer van alles te vertellen. Zo is hij ontworpen door Santiago Calatrava en blijkt de vele nieuwbouw niet zonder reden. De nieuwbouw is een gevolg van de opening van de Öresundsbrug in 2000. Dit heeft een economische impuls gegeven aan de stad Malmö. Veel Denen zijn naar de Zweedse stad verhuisd. Het leven in Zweden is voor de Denen goedkoper en de reistijd naar Denemarken is dankzij de brug een stuk korter.

Na een bezoek aan de Turning Torso en het nieuwbouwgedeelte van de stad rijden we verder naar het oude deel van Malmö. We stappen uit op Stortorget, het grootste plein van de stad. Aan de zuidelijke kant van het plein vind je de winkelstraat en aan de oostkant Lilla Torg, een kleiner plein vol terrassen. Ik besluit Lilla Torg op te lopen. Het is erg mooi weer en het plein bruist van de hippe barretjes. Na een wijntje op het terras besluit ik Malmö verder te verkennen, te beginnen in de winkelstraat. De winkels zijn hier op zondag tot vier uur open, maar echt ver kom ik niet. De ene winkel is nog leuker dan de ander en het liefst koop ik hier een totaal nieuwe inrichting!

Terug naar huis

En dan is het helaas alweer tijd om terug naar Nederland te gaan. Ik neem afscheid van het hippe Kopenhagen, waar zo ontzettend veel te beleven valt. Ik kom graag nog een keertje terug en als het even kan nog een keer in de zomer én in de winter. In de winter is de stad namelijk omgetoverd in een winterwonderland en in de zomer kun je met een beetje geluk zelfs naar het strand. Perfect toch?! Als je er dan toch bent zou ik ook zeker een bezoekje brengen aan het Zweedse Malmö. En wat betreft de bus? Ik sluit een volgend tripje niet uit…

Bekijk hier de reis voor meer informatie.

Sophie van der Wansem, Travel Counsellors

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u altijd op de hoogte blijven? Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief